Verliefdheid en verkering

Als je het over jongeren hebt dan heb je het over verliefdheid en verkering. Verliefd zijn, hoe mooi en sprookjesachtig verliefdheid ook kan zijn, het is soms ook een bron van onzekerheid, schaamte en soms zelfs van pijn.

Ben je verliefd en gaat het allemaal als vanzelf dan is onderstaande informatie misschien niets voor jou. Sterker nog, ken je geen onzekerheid lees dit dan niet en geniet verder.
Hoor je echter bij de grote groep waar het niet allemaal zo vanzelfsprekend gaat, dan herken je jezelf misschien in dit verhaal. Waarschijnlijk staan ook jouw vragen en onzekerheden hier genoemd. Een ding weet je dan zeker; je bent niet de enige en zodoende hoef je daarin dan ook niet alleen te staan. Misschien maakt deze herkenning je iets sterker, misschien haalt het iets van de zwaarte van het probleem af. Als je echt niet alleen wilt staan dan kan je gebruik maken van het forum, of anoniem contact hebben met een deskundige.

Waar gaat het om bij verkering?
Het gevoel dat er een persoon is waar jij smoorverliefd op bent, en dat die persoon hetzelfde voelt voor jou. Alleen het denken daaraan geeft je allerlei kriebels en verlangens, niet voor niets begin je als jongen of meisje te dromen over onbereikbare idolen. Bij idolen kun je nog onbeperkt blijven dromen, je weet immers dat deze liefde onbereikbaar blijft.

Maar vroeg of laat komt zij of hij op je pad
De eerste persoon waar je echt serieus verliefd op bent, die je echt in de ogen kan kijken, waar je echt mee kan praten, die je echt kan aanraken. En dan begint de onzekerheid pas echt. Het simpele zinnetje; Vroeg of laat komt hij of zij op je pad. Deze simpele zin verbergt talloze worstelingen. Verliefd worden, verkering zoeken, ben ik te vroeg of erger ben ik niet te laat?!? Is het een hij of zij waar ik op val?!? Komt er wel iemand op mijn pad?!? En als dat gebeurt, o God wat moet ik dan?!? Talloze vragen en onzekerheden voordat je überhaupt verkering hebt.

Hoe doe je dat; verkering krijgen?
Verliefd worden gaat als vanzelf, maar dan; wacht je af of neem je het initiatief? Altijd speelt de onzekerheid over de vraag of die ander ook wil. Veel heeft te maken met hoe zeker je bent over je zelf. Hoe heb je geleerd om te gaan met onzekerheid en teleurstellingen. Stoerheid kan vooral jongens helpen om over worstelingen heen te stappen en als dit tot succes leidt dan kan dat ook voor de toekomst meer zekerheid geven. Maar helaas is stoer gedrag niet altijd het juiste gedrag om het meisje van jouw dromen te veroveren. En als die stoerheid ook nog eens je onzekerheid moet verbergen, hoe dan verder? Meisjes hebben vaak het geluk dat ze dit soort kwetsbaarheden met elkaar delen. Ieders weg hierin is anders, maar iedereen worstelt met hetzelfde. Het zijn altijd de anderen die er moeiteloos doorheen rollen.

En dan de verkering zelf
Vaak draagt de verliefdheid je door alles heen. Inderdaad de roze wolk, de vlinders in je buik, ze zorgen ervoor dat bijna al het andere onbelangrijk wordt. Maar toch zijn er talloze vragen waar je samen je weg in moet vinden, sterker nog de mate waarin je samen uit de worstelingen komt bepaalt misschien nog wel meer de houdbaarheid van je relatie als de verliefdheid zelf. Hier heb je natuurlijk niets aan als je nu samen met je vriend of vriendin midden in een van de onderstaande worstelingen zit;

  • ik mag van mijn ouders niet met hem omgaan
  • mijn vrienden vinden haar maar niks
  • zij is zo serieus, ze wil dat ik meega naar haar thuis
  • hij is een stuk ouder dan ik
  • ik heb het uitgemaakt maar nu vind ik haar zo zielig
  • ik heb die andere leuke jongen gezien en ik weet niet meer wat ik moet doen
  • hij wil met me naar bed maar ik durf nog niet

Je hoort vaak dat je er samen over moet praten om er uit te komen. Een goed advies, maar praten alleen is onvoldoende. Voor sommigen is praten al heel erg moeilijk, velen vinden het moeilijk om over onzekerheden te praten en om hun kwetsbaarheid te laten zien. Het gaat vaak mis wanneer er wel gepraat wordt, maar er slecht wordt geluisterd. Zeker omdat er bijna altijd sprake is van gevoelens als afwijzing, teleurstelling, schaamte. Deze of andere gevoelens kunnen voor iemand heel erg pijnlijk zijn. Bedenk dat niemand precies jouw gevoel kan lezen, dus praat erover, probeer duidelijk over jezelf te zijn. Maar bedenk ook dat pijn op zijn minst gehoord wil worden. Stel jezelf eens de vraag; ben ik wel duidelijk? Luister ik wel echt naar de ander? Soms kan een onpartijdige buitenstaander je hiermee op weg helpen, op deze website kan dat zelfs anoniem.

En dan is het over en uit, en ga je uit elkaar
Het komt voor dat je er samen over eens bent dat het beter is om te stoppen. Echter in de meeste gevallen ben je niet zo gelijkgestemd. Misschien ben je het wel met elkaar eens dat het de laatste tijd minder soepel gaat, echter een ieder zal daar weer een andere beleving bij hebben, en dus ook andere conclusies trekken. Beleving, emoties en gevoelens zijn per definitie puur persoonlijk en dus moeilijk gelijk te stemmen. Hoe vaak zie je buiten op straat stelletjes uren op straat met elkaar te praten. Door de manier waarop kan je opmaken dat ze zeker niet gelijkgestemd zijn.
Als het zover komt dat de één nog verder wil en de ander niets meer voelt wat kan je dan nog samen? Is het dan wijs om te proberen als goede vrienden verder te gaan? Gaat hoop en medelijden dan niet overheersen? En naar wie moet je dan luisteren, je eigen gevoel, de hoop en wanhoop van die ander, of al degenen die zich er tegenaan bemoeien? Moeilijk en zeer verwarrend.
Verwacht hier niet het verlossende antwoord, want het juiste antwoord bestaat niet. Soms is het minder zwaar om samen met iemand anders op zoek te gaan, via deze site kan je op zoek gaan naar die steun, om zo je eigen oplossing te vinden.

Maar heel weinig stelletjes hebben de moed om juist op zo'n moment een buitenstaander te raadplegen. Via deze site kan dat zonder al teveel gedoe. Op afstand kan een onpartijdig iemand even een steun zijn, zolang als je dat zelf wil. En natuurlijk ben je alleen ook welkom, het kan al helpen om je verhaal op papier te zetten. En je krijgt er ook nog eens een luisterend oor. Als de maatschappelijk werk instelling in jouw regio aangesloten is bij deze website kan je contact krijgen via deze site, anders vind je het adres en telefoonnummer en kan je zo contact met ze opnemen.

Heb je het moeilijk; los het niet alleen op!!!
Los het niet alleen op!