Middelengebruik en de risico's

Als je sommige media moet geloven dan draait het bij jongeren alleen maar om sex, drugs en rock 'n roll. Wel een heel eenzijdig beeld, maar dit neemt niet weg dat het experimenteren met o.a. sex, alcohol en drugs wel bij jongeren hoort. Sterker nog, een heleboel jongeren gebruiken middelen zonder te weten wat het precies met je doet en wat eventueel de risico's zijn.

Hierna willen we in het kort enkele onder jongeren populaire middelen bespreken, mogelijk dat jij iets hebt aan deze informatie.

De regel zou dan ook moeten zijn; als je gebruikt doe het dan verantwoord en dus veilig!!!

Gebruik van alcohol
Alcohol ontstaat door de vergisting van suikers. Door de drank te distilleren kan zelfs een zeer hoog alcoholpercentage ontstaan. Je hebt talloze alcoholhoudende dranken zoals bier, wijn, rum, whiskey, jenever en natuurlijk de vele mixdrankjes. Over het algemeen geldt dat hoe lager het alcoholpercentage van de drank is, des te hoger is de kans om teveel alcohol binnen te krijgen. Neem de nu zo populaire mixdrankjes. Deze hebben een betrekkelijk laag alcoholpercentage waardoor je het ook vrijgemakkelijk tot je kunt nemen zonder dat je de werking direct ervaart.

Hoe werkt alcohol eigenlijk?
Alcohol verdeelt zich via het bloed over al het lichaamsvocht, bij mannen bestaat 60% van het lichaam uit vocht, bij vrouwen is dat 50%. Hierdoor krijgen vrouwen sneller een hoger promillage. Alcohol werkt opwekkend, en brengt je langzaam in een roes. Een zeer succesvol recept voor een succesvol avondje stappen. Het geeft vaak plezier gecombineerd met meer zelfverzekerdheid, kortom een uitgelaten stemming. Vroeg of laat komt er dan een punt dat je echt zorgeloos wordt, de rem er echt af gaat en de stemming doet omslaan. Door de roes kun je ook minder, je reactievermogen en geheugen neemt af. Alcohol neemt en geeft dus, door gewenning heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Dus al gauw moet je steeds meer nemen om nog hetzelfde te krijgen. Op langere termijn is alcohol slecht voor de lever, hersenen en zoals elk verdovende middel kan het geestelijke- en lichamelijke afhankelijkheid met zich meebrengen.

Dus
Als je alcohol verantwoord gebruikt dan geeft het je een boel lol en ontspanning. Echter er schuilt een dubbel gevaar bij het drinken van alcohol. En zoals je weet smaakt het snel naar meer, door de lol en ontspanning ben je geneigd om de remmen los te gooiien en geen gevaar meer te zien. Maar er komt altijd weer het moment dat je weer nuchter bent!!!!!
Bovendien is alcoholgebruik maatschappelijk geaccepteerd en dus makkelijk te verkrijgen. Zeker voor jongeren geldt 'doe je mee dan ben je oké', anders heb je iets uit te leggen. De alcohol zelf, met daarbij de stimulerende werking van de omgeving kunnen je tot gedrag brengt wat eigenlijk niet bij jou past. De vraag is hoe plezierig is het om dingen te doen waar je steeds spijt van krijgt. Zeker als het niet meer gaat om een uitzondering, maar om een regelmatig terugkerende situatie. 

Wat is nu precies verantwoord gebruiken?
Zorg er in ieder geval voor dat je een paar dagen in de week helemaal niet drinkt.
Voor de andere dagen geldt hooguit twee tot drie glazen per dag.

Tips

 • Drink voor je plezier en niet om dronken te worden.
 • Drink niet als vlucht voor moeilijkheden en problemen.
 • Drink niet om erbij te willen horen, maar alleen omdat jij dat wilt.
 • Drink geen alcohol gecombineerd met andere middelen.
 • Drink niet als je nog moet autorijden.

Gebruik van hasj en wiet.
Dit zijn de zogenaamde cannabisproducten die afkomstig zijn van de hennepplant. Bij deze stoffen gaat het om de werkzame stof THC. Het probleem hierbij is dat je nooit weet hoe groot het THC gehalte is van de stof die je tot je neemt. THC komt via het vetweefsel in het bloed terecht , het werkt verslappend op de spieren. Ledematen voelen hierdoor vaak zwaar aan. Inmiddels is wel algemeen bekend dat met name de THC in Nederlandse wiet erg hoog is. In grote lijnen is het effect van deze middelen hetzelfde als bij alcohol; d.w.z. het ontspant en maakt zorgeloos. Daarboven op doet het iets met je waarnemingen, het prikkelt je fantasie extra. Het logisch nadenken en het precieze onthouden gaat echter achteruit. Door het gebruik wordt je high of stoned. High staat voor het opwekkende, de prikkelende fantasie, stoned staat voor het rustgevende, ontspannende. Meestal worden hasj en wiet gerookt. De werking is dan vrij direct en houdt enkele uren aan. Wanneer het in vaste vorm wordt gebruikt bijvoorbeeld d.m.v. voedsel dan duurt het langer totdat de werking voelbaar is. Hierbij is de kans op een overdosis dus vele malen groter. Net als bij alcohol geven deze middelen de gebruiker de kans om de realiteit te ontsnappen door aan de ene kant de ontspannende werking en aan de andere kant de stimulerende werking die ervan uitgaat. Daarbij geven hasj en wiet nog eens meer 'kleur' aan je leven. De kans op geestelijke verslaving is dan ook sterk aanwezig. Het is aanlokkelijk om na een rot ervaring of een moeilijke dag te gaan blowen, het gevaar wordt dan concreet. Het gebruik wordt een vast onderdeel van je leven. Je komt dan in een negatieve cirkel terecht, je gebruikt om de realiteit beter aan te kunnen. Door het gebruik en de verdoving daarvan sta je vaker buiten de realiteit waardoor die alleen maar een echt probleem voor je wordt. De kans op zwaar gebruik is levensgroot aanwezig. Dergelijk gebruik geeft de nodige lichamelijke afkickreacties zoals overmatig zweten, trillen, slaap- en eetproblemen. Zeker is dat door gebruik van hasj en wiet het moeilijker wordt om je te concentreren, logisch na te denken en dingen te onthouden, hierdoor is het heel moeilijk te combineren met werk en school. Er is steeds meer te doen over cannabis en psychose. Onderzoek heeft in ieder geval uitgewezen dat je als blower een verhoogde kans op een psychose hebt. Er wordt verwezen naar de relatie van een roker met de kans op kanker. Heb je aanleg voor een psychose, komt het in je familie voor, of heb je het zelf al eens gehad dan neem je een extra risico door te blowen. Waar moet je dan op letten? Met name als je realiteitszin heftig of langdurig verstoord wordt dan moet je erg uitkijken met blowen.

Dus
Probeer vooral te genieten van de plezierige ontspannende werking en doe dit als het kan, want bedenk dat het je prestaties negatief beïnvloed. Besef dat de verleiding erg groot is, een jointje kan je wereld ineens weer kleur geven, maar hier zit juist de afhankelijkheid in verscholen!!!

Tips

 • Gebruik voor je plezier en niet om problemen mee te verzachten.
 • Gebruik juist niet tijdens depressies, psychose e.d., ook niet als daar kans op bestaat.
 • Gebruik niet in combinatie met andere middelen.
 • Gebruik niet als je prestaties moet gaan leveren.
 • Gebruik vooral niet dagelijks.

Gebruik van cocaïne.
Cocaïne is een van de vele hard-drugs, gebruik is dus strafbaar. Gebruikers geven bijna altijd aan dat coke zo lekker is. Wat bedoeld wordt is dat de gebruiker zich vrij snel na gebruik, meestal d.m.v. snuiven, energieker, opgewekter en vooral geestelijk en lichamelijk sterker voelt. Bij alles wat 'lekker' is wordt de verleiding om weer opnieuw iets te gebruiken groot, alleen daardoor is coke al een verleidelijke drug. De werking is vrij heftig en dus de terugval is ook groot, nadat de effecten voorbij zijn ga je al vrij snel lusteloos en vermoeid voelen. Je kan het al raden waar dit toe kan leiden............gebruik, want hoe slechter je voelt des temeer de behoefte om je weer lekker te voelen.
Een belangrijk nadeel is dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Wanneer iemand stopt krijgt die te maken met heftige ontwenningsverschijnselen. Je gaat je ontzettend beroerd voelen terwijl het verlangen naar de coke sterk aanwezig blijft.

Dus.
Cocaïne is verleidelijk en dus als middel moeilijk verantwoord te gebruiken. De kans op verslaving is groot en de moeite er van af te komen is zeer groot. Het gebruik heeft uiteindelijk een groot effect op het functioneren van de persoon zelf en een negatieve uitwerking op de omgeving. Een veilig en verantwoord gebruik is bijna uitgesloten. Bovendien heeft het gebruik van coke op termijn alleen maar een negatieve uitwerking, want uiteindelijk leidt het tot depressie en lichamelijke uitputting. Was het ooit de bedoeling om je lekker en sterk te voelen, het tegenovergestelde staat je uiteindelijk te wachten.

Tips.

 • Weet waaraan je begint, of begonnen bent. Laat je (alsnog) goed voorlichten over de risico's.
 • Hoe moeilijk ook, gebruik alleen tijdens speciale gelegenheden.
 • Neem juist na gebruik de tijd om uit te rusten en aan te sterken.
 • Combineer niet met andere middelen.
 • Gebruik als je je goed voelt.

Gebruik van speed
Een middel wat de laatste tijd steeds meer opduikt in met name het uitgaansleven is speed. Het is een middel wat oppeppend werkt, de werking is te vergelijken met die van cocaine. Het verschil is dat speed langer werkt. Ook speed maakt je dus vrolijk en zelfverzekerder en lichamelijk sterker. Hoewel het langer werkt kent ook speed zijn terugklap. Net als bij coke is het leven met de drug en zonder een verschil van dag en nacht. Ook hier ontstaat de valkuil naar afhankelijkheid. Ook bij speed is het gebruik vaak progressief. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te behouden.

Dus
Ook speed behoort tot de risicovolle middelen. Ga je gebruiken dan neem je een risico tot een sterke geestelijke afhankelijkheid, het gevaar van uitputting en ernstige lichamelijke klachten. En ook hier ligt het gevaar van verandering van de persoonlijkheid en/of een psychose.

Gebruik van harddrugs zoals cocaïne, speed en xtc.
Dit zijn middelen die steeds vaker opduiken in met name het uitgaanscircuit. Wat ook opvalt is dat deze middelen steeds vaker gecombineerd worden met alcohol, waardoor effecten worden versterkt maar ook voor een stuk onvoorspelbaarder worden. Deze middelen hebben met elkaar gemeen dat ze vooral worden gebruikt om je goed te voelen. Ze werken met name oppeppend, je gaat je vrolijker en zelfverzekerder voelen. In eerste instantie verhoogt het je prestaties. Deze middelen brengen met zich mee dat ze je snel en sterk afhankelijk maken. Je went aan het opwekkend gevoel, om je goed te voelen ben je afhankelijk van het middel. De middelen hebben ook gemeen dat ze progressief gebruik in de hand werken. Om dezelfde werking te krijgen heb je steeds meer nodig. Een ander effect bij gebruik is dat het op de duur tot uitputting kan leiden. Je neemt het niet alleen om je goed te voelen maar ook omdat je meer energie krijgt, meer energie betekent dat je meer gaat inspannen. Na gebruik heb je dan ook een periode van rust nodig. Het gevolg kan zijn dat je daarom geen regelmatig leven kan leiden, met de nodige gevolgen voor studie, werk en je sociale leven. Het alternatief is maar blijven doorgaan wat uiteindelijk tot een soort van uitputting kan leiden.

Dus
Deze middelen hebben een ongekend positief effect. Ze maken je voor een tijdje geestelijk en lichamelijk sterker. Juist dit betekent dat het gebruik per definitie een hoog risico met zich meebrengt. Bij deze middelen past geen veilig gebruik, wil je toch het risico nemen gebruik dan zo verantwoord mogelijk. Lees daarvoor de onderstaande tips goed.

Tips

 • Matig je gebruik.
 • Gebruik niet in combinatie met andere middelen.
 • Gebruik alleen bij speciale gelegenheden.
 • Gebruik niet als je je geestelijk en lichamelijk niet goed voelt.
 • Neem na gebruik de tijd om volledig te herstellen.
 • Weet waaraan je begint of inmiddels begonnen bent.
 • Laat je goed voorlichten over de risico's,
 • Bedenk dat er altijd een weg terug is
 • Ervaar je moeilijkheden; los het niet alleen op!!!
Los het niet alleen op!