Als je het even niet meer ziet zitten

We kennen het allemaal; de dip.

Een sterk gevoel dat alles niks is, je hebt nergens echt zin meer in, alles lijkt negatief en niets stelt nog echt iets voor.


We kennen allemaal wel die momenten, die dagen of zelfs periodes. Soms weet je precies waarom het zo is. Er is dan een directe aanleiding te vinden waarom jij je op dat moment juist zo rot voelt. Soms is de aanleiding niet direct aan te wijzen, maar heeft het gewoon te maken met de sombere dagen in de winter, of gewoon omdat je lichamelijk wat minder fit voelt, of heb je een rot dag door die rotopmerking op school, er zijn altijd direct en indirecte redenen te benoemen. Maar het rotte, ongelukkige gevoel verandert er niet door.

Aandacht werkt, zeker bij iemand die zich niet lekker voelt. Als er iemand is in je omgeving die echt naar je luistert, je begrijpt en zo het gevoel geeft dat jij ertoe doet, dat kan je net even uit die dip halen. Maar weinig mensen kunnen nog goed luisteren, hebben tijd om om je echt te begrijpen. Te vaak hoor je de goedbedoelde adviezen en tips als: "Ga iets leuks doen", "zoek wat afleiding", "Kop op", "zo erg is het niet want..........:. Maar wat als dit niet echt werkt? Als de slechte bui niet vanzelf overdrijft. 

Tegelijkertijd is het aandacht geven niet altijd even gemakkelijk, we weten allemaal dat mensen in een dip niet het meest aantrekkelijk zijn. Je straalt onbedoeld al snel iets negatiefs uit, zelfs complimentjes worden niet meer positief ontvangen. Negatief gedrag roept vaak negatieve aandacht op, terwijl je juist iets opbeurends nodig hebt. De zogenaamde binnenvetters onder ons hebben het helemaal moeilijk, naast de negatieve gevoelens heb je ook nog de neiging om het alleen uit te zoeken. Je zal maar moeite hebben om jezelf te op de juiste manier te uiten, dan wordt het helemaal moeilijk om goed begrepen te worden.

Aandacht en de mate waarin jij je goed voelt hebben heel veel met elkaar te maken. Nogmaals iemand die een sombere bui heeft kan positieve aandacht goed gebruiken, maar juist de somberheid kan die aandacht in de weg staan. Door het ontbreken van aandacht zoals begrip en erkenning, kun je juist nog meer somber en ongelukkig gaan voelen. Voor je het weet zit je in de cirkel van een slechte bui naar een stevige dip, naar depressieve gevoelens.

Dit verhaal begon met de bij ons allemaal bekende dip. Een dergelijke dip kan leiden tot een negatieve spiraal waarbinnen het rotgevoel en de negatieve aandacht elkaar kunnen versterken. Het is heel moeilijk om dit zelf te herkennen, overheersend is het gevoel. Daarbij maakt het niet meer uit of je  jezelf van alles verwijt of juist die ander(en) die jou niet begrijpen. Als het al moeilijk te zien is hoe dit precies werk, als je niet meer precies weet hoe je hier in terecht bent gekomen dan is het helemaal moeilijk om er ook zelfstandig uit te komen.

En iedereen die in zo'n depressieve periode zit of heeft gezeten kan beamen hoe belangrijk het is dat je er snel uitkomt. Via google kan je allerlei informatiesites vinden over onder andere depressies. Daar staat vrij precies aangegeven wanneer je spreekt over een depressie spreekt en wanneer het gelukkig nog niet zo ver is. In het contact met een hulpverlener als een huisarts of een maatschappelijk werker kan je nog preciezer te weten komen hoe het met jou zit. Een bezoek aan een van hen kan zeker de moeite waard zijn.

Toch is er maar één expert. Dat ben jij zelf, jij bent de enige die precies kan weten hoe het voelt, hoe zwaar de last is voor jou. Juist die dip, of misschien wel die depressie, kan reden zijn om niets te doen want................... .
Allerlei negatieve gedachten volgen dan zoals; 'het helpt toch niet", " je moet het toch allemaal alleen doen", " niemand begrijpt het, want ze voelen toch niet wat ik voel'. 
Wat in iedergeval klopt van deze gedachten is;  hoe zwaar het ook voor jou is, je zal zelf de eerste stap moeten zetten.

Deze site is juist bedoeld om de drempel voor jou een stuk te verlagen. Je hoeft hier alleen maar je postcode in te voeren en wij doen de rest. Van ons krijg je de informatie van de maatschappelijk werk instelling in jouw regio, mocht deze aangesloten zijn bij deze site dan kun je vanaf deze site contact leggen met een hulpverlener. Dit kan anoniem en veilig doordat je hier je eigen mailbox opent die alleen voor jou toegankelijk is.

De eerste stap is aan jou, de rest doen wij met jou samen want;
Zie je het (even) niet meer zitten, los het niet alleen op!!!

Los het niet alleen op!